تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۳
کد خبر : 8511

هجوم ملخ های صحرایی به مراتع و طبیعت چابهار

هجوم ملخ های صحرایی به مراتع و طبیعت چابهار

هجوم ملخ های صحرایی به مراتع و طبیعت چابهار   ملخ های صحرایی به سه هزار هکتار از زمین های کشاورزی، مراتع و طبیعت چابهار هجوم آورده و اگر مقابله اصولی با این آفت مخرب صورت نگیرد، ادامه فعالیت آنها در نقاط دیگر مخرب تر از هر حادثه غیرمترقبه دیگر خواهد بود. به گزارش دنیای

Print Friendly, PDF & Email

هجوم ملخ های صحرایی به مراتع و طبیعت چابهار


  ملخ های صحرایی به سه هزار هکتار از زمین های کشاورزی، مراتع و طبیعت چابهار هجوم آورده و اگر مقابله اصولی با این آفت مخرب صورت نگیرد، ادامه فعالیت آنها در نقاط دیگر مخرب تر از هر حادثه غیرمترقبه دیگر خواهد بود.

به گزارش دنیای اسراربه نقل ازایرنا، هجوم ملخ ها به استان سیستان و بلوچستان و سایر نقاط کشور با سیل و بارندگی ها همزمان شده است که در صورت عدم مقابله با این آفت مخرب کشاورزی منطقه بیش از پیش از بین می رود.
ملخ ها به چند دسته تقسیم می شوند که ملخ های بومی که جزء آفات عمومی محسوب شده و مبارزه با آنها بر عهده جهاد کشاورزی هر شهرستان است.
ملخ های مهاجر به ملخ صحرایی مشهور و کنترل آنها یک پروسه ملی، بین المللی و منطقه ای دارد.
با نگاهی به عملیات مبارزه ۳۰ ساله ملخ های بومی و ملخ های مهاجر چنین استنباط می شود که هر ساله به طور متوسط ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار مبارزه با ملخ های بومی در کشور صورت گرفته است.
این میزان مبارزه بیشتر در مناطق کانونی، کوهپایه ها و ارتفاعات انجام شده و چنانچه عملیات کنترل ملخ ها در مناطق کانونی انجام نشود بدون شک این سطح مبارزه می تواند تا پنج برابر افزایش داشته باشد.
علاوه بر انواع ملخ های بومی، باید به امر دیده بانی و پیش آگاهی از وضعیت ملخ صحرایی اهمیت بیشتری داده شود چراکه اهمیت تخریب های این آفت جهانی بر هیچکس پوشیده نیست.
ایران از ۲ جبهه جنوب و جنوب شرقی از عربستان، عمان، قطر، امارات متحده، کویت، هند و پاکستان همیشه مورد تهدید این آفت بوده و همچنین در برخی از مناطق جنوبی کشور از جمله جازموریان، چابهار و ایرانشهر این آفت در چند سال اخیر پس از ورود به کشور تخم ریزی کرده و بصورت انفرادی زیست می کنند و در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی افزایش تراکم پیدا خواهند کرد.
به عنوان مثال اگر بخواهیم میزان خسارت ملخ صحرایی را به تصویر بکشیم، هر ملخ صحرایی می‌ تواند هم ‌وزن خودش یعنی ۲ گرم در روز غذا بخورد.
هر کیلومتر مربع از دسته پروازی متراکم می ‌تواند شامل ۵۰ میلیون ملخ باشد که روزانه قادرند ۱۰۰ تن از پوشش گیاهی را از بین ببرند.
دسته پروازی بسیار بزرگ می‌ تواند هزار کیلومتر مربع را پوشش دهد و قادر است روزانه ۱۰۰ هزار تن پوشش گیاهی را به مصرف برساند.
ملخ صحرایی می تواند ۶ تا ۲۰ ساعت بدون وقفه با سرعت وزش باد ۱۲ تا ۱۲۰ کیلومتر برساعت پرواز کند.
ارتفاع پرواز دستجات ملخ صحرایی از ۱۰۰ تا هزار متر گزارش شده و در روزهای آفتابی و گرم این ارتفاع افزایش می یابد.
نسل اول ملخ صحرایی از ماه می- دسامبر در مرز بین یمن، عربستان و عمان مشاهده شده و به دلیل عدم مبارزه با ملخ در مرحله پوره، در مناطق ذکر شده بویژه در یمن افزایش پیدا کرده است.
خشک شدن پوشش گیاهی و مهاجرت ملخ های بالدار از مناطق ذکر شده به سمت مناطق داخلی عربستان و مناطق شمالی و بخش هایی از امارات متحده عربی شده و خشک شدن پوشش گیاهی، بالا بودن تراکم آفت در نسل دوم و شروع مبارزه باعث حرکت ملخ های بالدار بر اساس جریان وزش باد به سمت شمال و ورود آن به مناطق جنوبی ایران شده است.
پوشش گیاهی مناسب و سبز، بارش های خوب، آب و هوای مناسب، بافت خاک نرم و مناسب باعث شده آفت بتواند در مناطقی که فرود آمده مستقر و به جفتگیری و تخم ریزی بپردازد.
معاون مدیریت کنترل و مبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در چابهار اظهار داشت: ورود نخستین دسته پروازی ملخ صحرایی به بندر نخیلو استان هرمزگان نهم بهمن پارسال گزارش شده است.
محمود چالاکی افزود: به دنبال آن گزارش، ملخ های انفرادی در استانهای بوشهر، فارس، خوزستان، جنوب کرمان و شرق هرمزگان با تراکم پائین مشاهده شدند.
وی به فعال شدن ستاد مبارزه با ملخ در ستاد سازمان حفظ نباتات، ستاد استانها، شهرستانها و تشکیل تیم های ردیابی و مبارزه در تمامی نقاط آلوده اشاره کرد و افزود: ردیابی، دیده بانی و مبارزه با کمک دستگاه ایلوکاست ۳ و فرم های دیده بانی از ملخ های صحرایی از اواخر ماههای سال گذشته آغاز شده است.
معاون مدیریت کنترل و مبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور ادامه داد: سطح کل مبارزه با ملخ صحرایی در استانهای آلوده در حدود ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار بوده که چهار هزار و ۲۶۰ هکتار مبارزه زمینی و هوایی در منطقه نخیلو استان هرمزگان، ۲۶۰ هکتار مبارزه هوایی و سه هزار و ۸۴۰ هکتار مبارزه زمینی با چهار تیم مبارزه در پنج روز و ۱۰۰ هکتار در مازاوی میناب انجام شد.
وی گفت: تاکنون هزار و ۱۰۰ هکتار عملیات مبارزه زمینی و هوایی در استان بوشهر شامل۴۸۰ هکتار مبارزه هوایی و ۶۲۰ هکتار مبارزه زمینی با سه تیم و ۵۵۰ هکتار مبارزه زمینی با دسته ملخ صحرایی در جازموریان، ۸۶ هکتار مبارزه زمینی با ملخ های انفرادی و بالغ در استان فارس منطقه لامرد، ۸۰ هکتار مبارزه زمینی با ملخ های بالغ در استان خوزستان انجام شده است.
چالاکی به برخی از اقدامات انجام شده سازمان حفظ نباتات برای کنترل ملخ صحرایی اشاره کرد و افزود: ارسال اخطار کتبی به استانهای جنوب کشور قبل از هجوم دستجات پروازی ملخ صحرایی، تشکیل ستاد مرکزی مبارزه با ملخ صحرایی در سازمان حفظ نباتات،ترسیم خط و مشی و ضرورت برگزاری نشست ستاد ملخ در استانها،شهرستانهای آلوده و ارسال نامه شرح وظایف ستاد ملخ استانها می توان اشاره کرد.
وی ارسال سموم، ادوات و تجهیزات سمپاشی به استانهای آلوده شامل چهار تن سم دلتامترین، سه دستگاه سمپاش یو ال وی پاش پشت وانتی، سه عدد تانکر آب ۲۰۰ لیتری به استان هرمزگان، ارسال ۲ تن سم دلتامترین، ۲ دستگاه سمپاش به استان فارس، ارسال ۲ تن سم دلتامترین و یک دستگاه سمپاش یو ال وی پاش به سیستان و بلوچستان، ارسال یک تن سم دلتامترین به استان بوشهر، خوزستان و ارسال چهار دستگاه هد سمپاش به جنوب کرمان را از جمله اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای مبارزه با ملخ صحرایی عنوان کرد.
معاون مدیریت کنترل و مبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور به اعزام تیم های مبارزه برای همکاری و پشتیبانی عملیات مبارزه در بندر نخیلو، استانهای سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان، حضور فعال مدیران ستادی در مناطق آلوده، بررسی موانع و مشکلات موجود در جهت انجام هر چه بهتر عملیات ردیابی و مبارزه با ملخ صحرایی، اعزام مدیران و کارشناسان ستادی ملخ به استانهای هدف برای بررسی وضعیت، نظارت و هدایت عملیات ردیابی، آموزش نحوه مبارزه ردیابی ملخ صحرایی و ارسال گزارش های دیده بانی و مبارزه با ملخ صحرایی به مرکز فائو سازمان ملل را از دیگر اقدامات انجام شده جهاد کشاورزی در این رابطه عنوان کرد.
وی بیان کرد: برای انجام مبارزه هوایی در نقاط صعب العبور با شرکت خدمات حمایتی هماهنگی و اقدامات لازم برای مبارزه احتمالی در مرحله بعدی(مرحله پوره) انجام شده است.
چالاکی به خروج پوره در بهار در اکثر مناطقی که ملخ بالغ مشاهده شده اشاره کرد و افزود: احتمال ورود مجدد دستجات پروازی ملخ صحرایی(نسل سوم) از کشورهای حاشیه خلیج فارس به استانهای جنوبی کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: در صورت عدم موفقیت در کنترل پوره و دستجات پروازی ورودی احتمال دارد استانهای دیگر هم مورد هجوم ملخ صحرایی در نسل بعدی قرار گیرند.
معاون مدیریت کنترل و مبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور گفت: پیش بینی می شود سطحی در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار مبارزه با ملخ صحرایی که از اواخر اسفند ماه سال گذشته آغاز و تا خرداد سالجاری ادامه دارد انجام شود.
وی بیان کرد: سموم مورد نیاز در حدود ۱۰۰ تن و سمپاش های مورد نیاز در حدود ۲۵ دستگاه برآورد شده است.
مدیرجهادکشاورزی چابهار نیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تا کنون۱۰ هزار و ۵۸۰ هکتار از اراضی سیستان و بلوچستان به منظور مبارزه با ملخ صحرایی سم پاشی شده است.
نورالدین میرلاشاری افزود: مبارزه با ملخ های صحرایی در چابهار به ۲ هزار و ۹۱۰ هکتار رسیده است.
وی بیان کرد: ملخ های صحرایی تهدیدی جدی به مزارع کشاورزی هستند و امنیت اقتصادی و غذایی را در مدت کوتاهی تهدید می کنند.
مدیر جهاد کشاورزی چابهار گفت:ملخ صحرایی هنوز به سطح مزارع کشاورزی سطح چابهار و استان سیستان و بلوچستان نرسیده و در همان بدو ورود در مراتع در حال مهار هستند.

Print Friendly, PDF & Email
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.